I Danmark fejrer vi advent og julen på lignende måde som i Tyskland. Her er nogle af de traditionelle skikke og forskelle:

  1. Advent: Den første advent markerer begyndelsen på julemåneden. I Danmark tænder man det første lys på adventskransen og begynder at pynte op til jul i hjemmet.

Luciadag: Den 13. december fejrer vi Luciadag, hvor en Luciapige iført hvidt tøj og med et lys i hånden bringer lys ind i mørket. Dette minder om traditionen i Sverige, hvor Luciaoptog er meget populære.

Juleaften: Juleaften er den vigtigste aften i danske juletraditioner. Familien samles omkring juletræet og synger julesange. Derefter åbner man gaver og nyder et overdådigt måltid bestående af andesteg eller flæskesteg med brunede kartofler og rødkål.

Juledag: Juledagene bruges til at besøge familie og venner, og der serveres traditionel julemad som risengrød og ris a la mande.

Skikke og forskelle:

  • Andre traditionelle danske julespecialiteter inkluderer honningkagekager (honningkager) og klejner (friturestegte småkager).
  • I Danmark er der også tradition for at lave julefrokoster, hvor man spiser en række forskellige retter.
  • „Julefrokost“ kan i Danmark også referere til en festlig sammenkomst, hvor man spiser overdådigt og deler juleglæde.
  • En anden dansk tradition er at lave julehjerter (papirpynt), som hænges op i vinduerne.
  • I modsætning til Tyskland er det ikke almindeligt at have en adventskalender i Danmark. I stedet ser man muligvis specielle kalendere med chokolade eller små pakker, men det er ikke så udbredt som i Tyskland.

Julekalender-programmet på DR1 har stor betydning i Danmark. Det er en traditionsrig tv-serie, der sendes i løbet af december måned som en slags julekalender. Serien er meget elsket af både børn og voksne, og det betragtes som en vigtig del af dansk julekultur.
Julekalenderen skaber glæde og forventning hos mange danskere, da den byder på en unik historie, der udspiller sig dag for dag op til juleaften. Hvert afsnit afslører et nyt kapitel i fortællingen, og det er spændende at følge med i, hvad der sker med karaktererne.
Programmet har også en social funktion, idet det samler familier omkring tv’et til fælles oplevelser. Mange danskere ser julekalenderen sammen som en hyggelig juletradition, der skaber et fællesskab og en følelse af samhørighed.
Selvom hver julekalender har sin unikke historie, er det at se Julekalenderen på DR1 blevet et symbol på juleglæde og hygge i Danmark. Det er en måde for danskerne at fejre julen og sprede julestemning i hele landet.

Disse er nogle af de forskelle og ligheder mellem hvordan vi fejrer advent og jul i Danmark i forhold til Tyskland.