Hvorfor ønsker Trump at annektere Grønland?
Den valgte amerikanske præsident udsender trusler mod Grønland, og dermed også mod Danmark. Nu er hans søn rejst til øen – angiveligt af private årsager. Hvad ligger der bag?
Den amerikanske præsident Donald Trump, som tiltræder embedet om tolv dage, har bekræftet USA’s interesse i Grønland. Da en journalist under en pressekonference på hans ejendom i Mar-a-Lago spurgte, ville den 78-årige ikke engang udelukke brugen af militær magt. Han svarede kort og kontant: „Nej!“
I mellemtiden er hans søn Donald Trump Jr. ankommet til verdens største ø, angiveligt kun som turist og af rent private årsager. Dog var han ledsaget af adskillige kamerahold og sendte varme hilsener fra sin far.
Efterfølgende delte sønnen et billede på X, hvor han står sammen med grønlændere, der i en restaurant holder en amerikansk flag og bærer „Make-America-great-again“-kasketter. Den tvetydige kommentar lød: „Grønland elsker Amerika og Trump!!!“
Trump: „Måske må man gøre noget“
Hans far havde kort forinden udtalt om en militær operation: „Måske må man gøre noget.“ Hvad skyldes Trumps interesse for Grønland? Allerede i sin første embedsperiode udtrykte præsidenten, at han ønskede at købe det selvstyrende, men til Danmark hørende område.
Nu lyder tonen hårdere: „Vi har brug for Grønland for national sikkerhed.“ Samtidig truede han Danmark med „meget høje“ toldsatser, hvis det ikke frivilligt overdrager Grønland til USA. Grønland har 56.000 indbyggere. Den danske statsminister Mette Frederiksen svarede først: „Grønland tilhører grønlænderne.“
Trumps tidligere sikkerhedsrådgiver John Bolton, der har haft et anstrengt forhold til præsidenten gennem flere år, forsøgte at forklare den amerikanske interesse: På grund af sin geostrategiske beliggenhed har territoriet stor betydning. Der er dog behov for stille forhandlinger, og ikke klodset krav, sagde han til CNN.
Grønland stræber efter uafhængighed
Faktisk er Grønland eftertragtet på grund af sine naturressourcer. Under islaget ligger sjældne mineraler. Danmarks statsminister Frederiksen udtrykte sig nu imødekommende: Hun glædede sig, sagde hun i tv, over den stigende amerikanske interesse for Grønland. „Vi ser desværre også en stigende interesse fra andre, som vi ikke ønsker skal spille en rolle i den vestlige verden, eksempelvis Rusland.“
Det er dog vigtigt at respektere, at Grønland selv kan beslutte, hvordan dets fremtid skal se ud, bemærkede hun. I foråret står der parlamentsvalg på øen, hvor uafhængighed fra Danmark spiller en stor rolle. Hvis dette bliver gennemført, må grønlænderne forholde sig til den næste potentielle beskytter: Donald Trump.