Christoph 42: En Uundgåelig Del af Nødhjælpen i 50 År

Den 20. februar 1975 begyndte Christoph 42 sin første opgave. Siden da har stationen for DRF Luftrettung, som siden 2020 har været beliggende på Schachtholm Lufthavn nær Rendsburg, udviklet sig til at blive et vigtigt element i nødhjælpssystemet i Schleswig-Holstein. I forbindelse med forsyningen af øerne og Halligen i det tidevandspåvirkede Nordsøområde er luftambulancen ofte den eneste mulighed for hurtigt at transportere patienter med alvorlige sygdomme til fastlandet. Indtil nu har besætningerne udført mere end 61.000 opgaver.

Gennem årene har luftambulancestationen i Rendsburg anvendt forskellige helikoptermodeller, herunder Alouette III, BO105 og BK 117. I 2020 blev H145 taget i brug, og i juli 2021 skete omstillingen til en H145 med fembladet rotor. Den rød-hvide maskine alarmers både til redningsopgaver, eksempelvis ved hjerte-kar-nødtilfælde eller alvorlige uheld, samt til transport mellem hospitaler. Luftambulancefolkene har i fem årtier været til stede for mennesker i Schleswig-Holstein: fra de yngste patienter i inkubatorer til svært syge, der benytter transportable hjerte-lunge-maskiner. I denne forbindelse står det nyeste udstyr til rådighed, såsom et mobilt blodgasanalysemålingsapparat, ultralyd og digital dataoverførsel til hospitalerne.

„Vi glæder os særligt over den store opbakning fra befolkningen, som vi har mærket i mange år,“ udtaler Sebastian Hilliger, stationsleder for DRF Luftrettung i Rendsburg, og tilføjer: „Nødhjælp er en fælles indsats, og vi takker vores partnere i regionen for fem årtier af tryg og yderst professionel samarbejde: hospitaler, kolleger fra det bakkebaserede ambulanceberedskab, brandvæsener og politi. For vi deler alle fokus på det væsentlige: Hurtig hjælp til mennesker i nød.“

Alarmklare i Mørket i Over 20 År

Men ikke blot den luftfartstekniske og medicinske udvikling, hvad angår udstyret og de behandlingsmuligheder, som besætningen har til rådighed, har præget udviklingen af stationen i Rendsburg over tid. Et vigtigt vendepunkt var også overgangen til 24-timers drift for Christoph 42 i 2004 som et resultat af den dengang tiltagende omstrukturering af luftambulancen i Schleswig-Holstein. DRF Luftrettung er førende i Europa inden for natflyvning, og folk i regionen omkring Rendsburg har haft gavn af denne ekspertise i mere end 20 år. Den non-profit organisation har udviklet specifikke procedurer for anflyvning af indsatssteder om natten. Konceptet omfatter brugen af to piloter med instrumentflyvningscertifikat (IFR), et satellitnavigationssystem med digitalt kort, overholdelse af særlige anflyvningsprofiler, helikoptere udstyret til instrumentflyvning med kraftige søgelygter og brugen af natkikkerter (NVG). Den H145 med fembladet rotor, der er i drift på stationen, er i særlig grad velegnet til opgaver i mørket og ved brug af natkikkerter.

Indtil maj 2024, da stationen for DRF Luftrettung i Niebüll også gik over til 24-timers drift, var Christoph 42 det eneste luftambulancemiddel, der var tilgængeligt om natten i Schleswig-Holstein. Med i alt tolv helikopterstationer driver DRF Luftrettung flest stationer i Tyskland, der er operative 24 timer i døgnet, mens to yderligere arbejder med udvidede serviceområder.

Om DRF Luftrettung

DRF Luftrettung med hovedsæde i Filderstadt er en af Europas største luftambulanceorganisationer. Fra 32 stationer på 30 lokaliteter i Tyskland udsender organisationens helikoptere og ambulancefly til deres opgaver. Disse omfatter nødhjælp, transportflyvninger af kritisk syge eller tilskadekomne mellem hospitaler og repatrieringer af patienter fra udlandet. På tolv helikopterstationer er besætningerne klar døgnet rundt, mens to yderligere har dagvagter med udvidede serviceområder. På fire lokaliteter anvendes helikoptere med redningsliner. Den non-profit luftambulanceorganisation er afhængig af økonomisk støtte til den kontinuerlige udvidelse af sin livreddende opgave. DRF e.V. har allerede omkring 400.000 støttemedlemmer.

Kilde: drf-luftrettung.de