Grænseoverskridende samarbejde truet

I et fælles brev til indenrigs- og sundhedsminister Sofie Løhde kritiserer den Slesvigske Parti og Sydslesvigsk Vælgerforening skarpt et specifikt aspekt af den danske regerings sundhedsreform „Sundhed tæt på dig“. De to mindretalsparter frygter, at regeringens forslag om at overføre ansvaret for det grænseoverskridende samarbejde fra regionerne til kommunerne, vil ødelægge tiårlange vellykkede udviklinger i grænseregionen.

„Regeringen er ved at bremse et velfungerende samarbejde“

Formanden for Slesvigske Parti, Rainer Naujeck, udtrykker sin dybe bekymring over de mulige konsekvenser af reformen for det grænseoverskridende samarbejde mellem Danmark og Tyskland:

  • Regeringen er ved at bremse et velfungerende samarbejde, som vi har opbygget gennem årtier. Hvis ansvaret for dette komplekse samarbejde bliver flyttet fra Region Sydjylland til de mange kommuner, vil strukturen bryde sammen. Region Sydjylland er en ligestillet partner til Schleswig-Holstein, og denne balance har gjort det muligt for os at udvikle fælles projekter inden for arbejdsmarked, transport, sundhed og klima. Fordelingen af ansvaret på 22 sydjydske og 17 sjællandske kommuner vil føre til kaos og stillstand.

I deres fælles brev understreger de to mindretalsparter, at den eksisterende struktur er forankret i en række vigtige institutioner, herunder Region Sønderjylland-Schleswig, regionskontoret og Interreg-A-samarbejdet Danmark-Tyskland, hvori Region Sjælland også deltager. Ifølge Naujeck er denne struktur afgørende for at sikre sammenhold og kontinuerlig udvikling på tværs af grænsen.

„Minderettighederne overses“

Christian Dirschauer, formand for Sydslesvigsk Vælgerforening, tilslutter sig kritikken og understreger, at regeringen med dette forslag overser de særlige behov i grænseregionen og den unikke position for mindretallene.

  • Minderettighederne bliver fuldstændig overset i denne reform. Vi har kæmpet i årevis for at styrke det grænseoverskridende samarbejde, ikke svække det. Overførsel af ansvaret til kommunerne vil skabe uoverskuelige problemer, da kommunerne hverken har de nødvendige ressourcer eller overblik til at håndtere disse opgaver på samme niveau som regionerne. Dette vil skade både mindretallene og den brede befolkning i grænseregionen.

En klar besked til regeringen: Tilbagetræk forslaget

Slesvigske Parti og Sydslesvigsk Vælgerforening opfordrer nu den danske regering til at trække denne del af reformen tilbage og sikre, at det grænseoverskridende samarbejde fortsat er en central opgave for regionerne, som har den nødvendige erfaring og kapacitet.

  • Vi står over for en potentiel katastrofe for det grænseoverskridende samarbejde, hvis dette forslag bliver vedtaget, afslutter de to formænd. „Vi appellerer kraftigt til regeringen om at fjerne denne del fra reformforslaget. Samarbejdet med vores tyske naboer er for vigtigt til at ofre det for en administrativ omstrukturering, der ikke tager højde for grænseregionens virkelighed.“

De to mindretalsparter håber, at regeringen vil tage deres bekymring alvorligt og handle rettidigt for at bevare det vigtige samarbejde, som gennem årene har båret både Danmark og Tyskland stor nytte.