De indgreb, som Ministeriet for Landbrug (BMEL) har planlagt i mælkebranchen, vil væsentligt svække producenterne og belaste hele værdikæden for mælk med meromkostninger på i gennemsnit 100 millioner euro om året. Dette er resultatet af en undersøgelse, der blev offentliggjort torsdag den 17. oktober 2024 af Fachhochschule (FH) Kiel og ife Institut Kiel. Ved en parlamentarisk morgenmad fredag den 18. oktober 2024 i Berlin, indbudt af Deutscher Raiffeisenverband (DRV), udtalte Prof. Dr. Holger Thiele (FH Kiel og ife Institut) om planerne for den nationale implementering af artikel 148 GMO: „Målene er de rigtige, men foranstaltningerne er de forkerte“. Et statsligt indgreb i mælkekontrakterne vil være kontraproduktivt og vil ikke bringe nogen positiv effekt for producentniveauet.

DRV’s generalsekretær Jörg Migende deler denne opfattelse: „Resultatet fra forskerne er klart: Den nationale implementering af artikel 148 vil svække hele værdikæden for mælk, især producenterne, i stedet for at styrke dem. De må forvente betydelige økonomiske tab. Det må ikke ske. Planerne om den nationale implementering af artikel 148 skal helt fjernes fra bordet, som DRV og mange politikere har krævet i lang tid.“ Migende understreger, at der i diskussionen altid skal tages højde for, at andelsforeningerne skal styrkes i deres innovationskraft og konkurrenceevne til fordel for deres medlemmer.

I en konstruktiv og målrettet diskussion afviste Albert Stegemann (landbrugspolitisk taler for CDU/CSU) klart den nationale implementering af artikel 148: „Målene er velmente, men fungerer slet ikke i realiteten.“ Markedsforholdene er afgørende for priserne. Kontrakter kan her hjælpe meget lidt. Karlheinz Busen (landbrugspolitiker for FDP) fremhævede: „Vi står fuldt og helt bag den frie marked.“

Dr. Franziska Kersten (landbrugspolitiker for SPD) ønskede flere oplysninger om effekten for producenterne, hvis de binder sig til mejerier i en kortere periode og indhenter andre tilbud.

Afslutningsvis sagde Migende: „Den andelsbaserede mælkebranche står for omkring to tredjedele af den mælk, der produceres i Tyskland. Det er de andelsbaserede foreningers primære interesse at styrke deres medlemmer økonomisk. De arbejder hver dag for de bedst mulige mælkepriser for de medlemmer, der er organiseret i andelsselskaberne og klarer sig på åbne markeder under indflydelse af globale udbuds- og efterspørgselsudviklinger. Statligt pålagte krav til udformningen af andelsleverings- og ejerforhold er her kontraproduktive. Målet skal være at styrke andelsforeningerne, ikke svække dem.“

Om DRV

Deutscher Raiffeisenverband (DRV) er den politiske hovedorganisation for alle andelsforeninger og andelsorienterede virksomheder inden for den tyske landbrugs- og fødevaresektor. Som en vigtig del af fødevareforsyningens værdikæde genererer de 1.656 medlemsvirksomheder med 114.000 ansatte samt 6.000 lærlinge en omsætning på 82,6 milliarder euro i produktion, handel og forarbejdning af plante- og dyreprodukter. Landmænd, gartnere og vinproducenter er medlemmer og dermed ejere af andelsforeningerne.

DRV er registreret som interessegrupper i henhold til lobbyregisterloven (registreringsnummer: R001376) og har accepteret adfærdskodeksen fra den tyske forbundsdag og den tyske regering.