SSW har kæmpet for en særregel for besættelsen af professorater inden for regionale og mindretalssprog. Dette blev i dag afvist i uddannelsesudvalget. Hertil udtaler SSW’s landtagsfraktionens formand, Lars Harms:
Ved besættelsen af professorater på vores universiteter gælder ingen udnævnelser internt. Dette princip om bedste kvalifikationer er vigtigt og korrekt, men fungerer ikke inden for området for regionale og mindretalssprog. For eksempel har Friesland-professuren i Kiel været ledig i lang tid. Og i Tyskland er der i øjeblikket kun to personer, der har en ph.d. i frisisk (begge fra CAU). For dansk og nedertysk ser det heller ikke meget bedre ud. Der mangler simpelthen et fungerende marked for ansøgere her.
Som SSW ser vi med bekymring på situationen, da vi ser risikoen for, at professorater ikke vil blive genbesat i fremtiden, hvilket kan medføre, at fagene forsvinder helt. Vi har imidlertid brug for frisisk, dansk og nedertysk på vores universiteter for at bevare sprogene, uddanne lærerstuderende og sikre fremtiden for vores mangfoldige mindretalslandskab i Slesvig-Holsten! Derfor har vi kæmpet stærkt for ændringsforslaget til højere uddannelseslov.
Jeg vil gerne minde om: Slesvig-Holsten har i henhold til delstatsforfatningen og den europæiske charta for regionale og mindretalssprog forpligtet sig til at fremme disse sprog på særlig vis. Det adskiller disse studier fra andre små fag og specialområder såsom medicin, der ofte blev nævnt under høringerne. Man kan ikke sammenligne æbler med pærer.
Beskyttelsen af mindretal er af gode grunde forankret i Slesvig-Holstens forfatning. Efter vores opfattelse inkluderer dette også at sikre forskningen i mindretalssprog på universiteterne. Især for frisisk ser det ellers meget mørkt ud.
Kilde: Pressemeddelelse SSW