Kiel. Der er dyrisk liv mellem kysterne i Schleswig-Holstein. Indlandet tilbyder med sine mange indsøer, moser, skove, samt hække og græsningsområder levesteder for en særlig biodiversitet til vands, til lands og i luften. Talrige udflugtssteder indbyder til at besøge og observere de lokale dyreliv i det fri eller i vildparks: Her findes blandt andet mosfrøer, der højlydt kvitre og bliver blå i jagten på en hun, vilde Konik-heste, og ikke mindst fugleskue, der giver et indblik i det vidunderlige liv hos yngle-, raste- og vinterfugle. Turismeagenturet i Schleswig-Holstein har samlet en række udflugtsmuligheder til fugleobservation.

Fugleskue i Naturpark Schlei

Naturschutzgebiet Schwansener See nær Kappeln er med over 120 ynglefuglearter og cirka femten tusinde raste- og vintergæster et særligt interessant område i Naturpark Schlei. Udover vandoverfladerne i søen tilbyder vådområder, strandenge og Østersøen levesteder for mange fuglearter. På grund af de til tider store afstande er det en god idé at tage et kikkert med. Udkigsplatformen giver et godt udsyn over søen. Om vinteren fungerer søen som rasteplads for mange andearter.
I naturschutzgebiet Reesholm, der ligger i den idylliske Schleidorf Schaalby, findes det mest spændende observationspunkt ved Schlei. Her synger i foråret blåhals, sivsanger og skægmejse, som kan betragtes vidunderligt fra observationsplatformen. Besøgende får præsenteret et konstant skiftende spektrum af rastevadefugle, ænder, kærhøge og måger. Men også aftenindflyvningen fra traner, stare og gæs i efteråret kan observeres herfra.

Landskaber af fiskerøtter og bisoner i det grønne indland

Da Hohner fiskerøtteområde blev åbnet i 2007, var fiskerotten næsten forsvundet fra det vandrige Eider-Treene- og Sorgenlavlandskab. I dag er de sky, strengt beskyttede vandmarder blevet hjemmehørende på ny, og med lidt held kan de ses i floder, bække, grøfter og ved Hohner See. Nogle af røttene kan dagligt observeres nært fra observationsplatformen i fodringstider.

Bisonparken i Kropp er en særlig naturoase. Foreningen Weidelandschaften driver et avlsprogram for at redde de imponerende bisoner. Men også flagermus finder husly her, og amfibier og krybdyr får et refugium.
Et smukt observationspunkt og rasteplads midt i naturreservatet „Alte Sorge-Schleife“ ligger mellem Meggerdorf og Bergenhusen. Udover vigtige yngleområder for engfugle som viber og strandhjejler ligger her raste- og overvintringsområder for arter som dværgswan, singswan og gulregnspiber, der trækker hertil fra Sibirien og Skandinavien og kan observeres fra observationsplatformen. Dette vådområde er det største sammenhængende lavland i Schleswig-Holstein med 758 hektar uden for kystregionerne og har international betydning.

Gåture og lette vandreture er mulige på de udpegede stier i naturreservatet „Delver Koog“. Området er kendetegnet ved udstrakte lavmoseområder med rørskove, store sedgeskove og små sedgeenge. Især fuglelivet tilbyder her et vigtigt levested med de mange små åbne vandflader og et udstrakt vandingsgrøftsystem. Navnene på mange fuglearter, der findes her, såsom rørvader, rørsvane, rørhammer, rørdromle, peger på den tætte forbindelse til dette levested.

Titusinder af flagermus og en vildsvinsafari nær Bad Segeberg
I naturhabitatet for over tredive tusinde flagermus kan besøgende i Noctalis observere de flyvende pattedyr i kalkbjerg-hulerne. Det unikke flagermusoplevelsescenter er åbent fra april til september. I oplevelsesvandet Trappenkamp bor der derimod vilde svin, heste, rovfugle og geder. Begehallene og observationsplatformene indbyder til at observere skovens beboere tæt på eller opleve en spændende vildsvinsafari. Naturreservatet Heidmoor i naturparken Holsteinische Schweiz i Segeberg-kredsen tilbyder særlige perspektiver på biodiversiteten i fuglebeskyttelsesområdet. I Hasenmoor ligger et observationspunkt med udsigt over Königsmoor.

Herzogtum Lauenburg

Vandfugleparadis ved Mechower See

Knapt tre kilometer nordøst for Ratzeburg, lige ved grænsen til Mecklenburg-Vorpommern, ligger Mechower See – et paradis for vandfugle. Udkigsplatformen ved nordvestbredden tilbyder den perfekte udsigt over den isæra lakseø og dens fascinerende fugleliv. Her lever talrige ande- og gåsearter. I rørskoven yngler rørvader, svire og rørdromle. Ovenover glider rørhøgen forbi i jagtflugt, og selv en fiskeørn ses jævnligt.

Det er muligt at observere og fotografere beskyttet i „Hide“, en nu planlægges træhus med et bredt panoramavindue. Især ved bredden af Mechower See Tømmes vandfugle sig og skaber en helt særlig akustik. Den handicapvenlige observationssted ved søens sydligste punkt i Wietingsbek.

Fiskeørnpar ved Kittlitzer Hofsee
Udkigsplatformen ved Kittlitzer Hofsee nær Dielencaféet er særlig attraktiv i fugletrekstiden. Store flokke af ænder, svaner og gæs raster her. Søen er omkranset af et mangfoldigt landskab, hvor særlige dyrearter som rød-bakket buhornet, rørhøv og midt-spydbores bor. Også fiskeørn, der har brødplads i naturparken, kan regelmæssigt observeres, mens de fanger fisk.

Blå mosfrøer kvitre i Salemer Moor
Udkigsplatformen i Salemer Moor tilbyder et kig ind i et af de ældste naturreservater i Schleswig-Holstein. Højmosen er levested for mange sjældne dyre- og plantearter. Dens variation gør den så unik: naturnære blandingsskove og en kæde af forskellige søer. Den næringsfattige Garrensee, mosensøen Schwarze Kuhle og to andre næringsrige søer er levesteder for forskellige planter og dyr. Om foråret tilbyder de mandlige mosfrøer et særligt skue, når de kvitre højt i jagten på en hun og farver sig blå.

Eutin: Opdag vandfugle fra kanoen
Det 40 hektar store område omkring Vogelberg i Eutin er siden 2009 blevet anerkendt som et naturoplevelsesområde, der kan udforskes via en naturoplevelsessti. Specielle oplevelsesstationer og infoskilt hjælper med at give ekstra information om det lokale dyreliv, som særligt godt kan observeres fra vandet. Under en sejltur eller aktiv kanotur over den store Eutinske sø med sine øer langs det unikke naturlandskab i Holsteinische Schweiz er der især ved bredden meget dyreliv at opdage. Især vand- og trækfugle befolker kystområdet.

Også på vandvejen Schwentine kan der observeres en del. Schwentine er med 62 kilometer en af de længste floder i Schleswig-Holstein og forbinder i Eutin den Store Eutinske Sø med Kellersee. Den fungerer som tilflugtssted for mange sjældne dyre- og plantearter, som skal behandles med afstand og respekt. Når vandret, bør rørzonerne skånes tidsmæssigt, men alligevel kan forbipasserende med lidt held få glæde af et kig på en isfugl, en konge-libelle eller endda en majestætisk fiskeørn.

Plön og omegn

Naturforskning med otterpicnic
Store og små naturentusiaster kan under denne naturforskningstur i kanoen observere lokale og beskyttede dyr: Ofte kan både skarv eller endda fiskeørn ses i jagten. Talrige vandlevende dyr krydser vejen, og de ledsagende naturforskere forklarer. Med lidt held får deltagerne også et glimt af isfugle eller endda en fiskerotte. Under en pause i en naturervenlig bugt kan fiskeretter eller medbragte snacks nydes.

Naturoplevelsessti ved Plöner Seeufer)
Naturoplevelsesstien Plön strækker sig langs søbredden, fører gennem slotseskoven og over den maleriske Prinzeninsel. Langs stien findes mange informationstafer, der giver detaljerede indsigter i den lokale flora og fauna. Stien er familievenlig og egner sig til vandreture og gåture.

Fugletur Plön – Vildtårn i stedet for dvaletid
Under mottoet „Ansitning“ går det med en erfaren jæger til hans aftentur gennem mark og eng. Hvor spændende er det da, at observere dyr fra vildtårnet, læse deres spor i skoven, lytte ind i skumringen og lære om den hjemlige vilde natur? På legende måde lærer børnene her naturen at kende. De kommer tæt på sjældne fuglearter med kikkerten, lærer at skelne mellem rævegrave og simple huller, og må røre ved ægte gevirer. Den guidede naturforskningstur finder sted efter anmodning.

Naturkursus ved Bosau
Naturkurset ved Bosau følger en rundtur gennem det lille Warder ved Bischofssee. Lekturer giver information om flora og fauna i det lille Warder og området omkring det. Hvilke vandfugle lever her? Hvad er særegenhederne ved en elmebræmme? Hvad gemmer sig i rørskoven? Nogle rastepladser ved søbredden inviterer til ophold. Den korte rundtur egner sig godt til familier.

Malente

Opdag verdens under i skoven i Malente
Den, der besøger Malente, kan forvente et naturfænomen ud over det sædvanlige: I ‚Wunderwelt Wald‘ afslører dyreparken, trætopstårnet og træparken det lokale dyre- og planteliv fra forskellige perspektiver.
Det starter i dyreparken. På det tolv hektar store skov- og markområde bor vildsvin, dådyr og kronhjort. Også egern, skovmus og mange fuglearter trives i det naturnære hjem. Vildsvinene, også kaldet sort vildt, lever indhegnet i parkens hjerte. Dådyrene har fri bevægelighed på området. Kronhjorten er den største art i Malente dyrepark og ses sjældent. Bænke og borde til picnic samt en hytte og et vildtårn indbyder til at opholde sig og observere dyrene.

Lige ved siden af ligger den 2022 nyanlagte træpark, der dækker cirka en hektar, med stier for buske og vilde bier. Her kan de mindste skov- og markboere observeres. En dødvedenhøj, en vadested med stenmaujer, en sanddæmning og en steinvæg giver ikke kun de 20 vilde biarter, der findes i vores region, et hjem, men de er også habitat for andre insekter og små hvirveldyr. Udstillingsplakater langs vejen beskriver kendetegnene ved nogle træarter og fakta om de lokale vilde bier.

Dertil kommer dem, der vil besøge den sidste del af ‚Wunderwelt Wald‘, ved at tage den cirka en kilometer lange tur til trætopstårnet i Neversfelde. Fra den 32 meter høje udsigtstorn, der står på den næsten 90 meter høje trætop, får besøgende en betagende udsigt over hele Holsteinische Schweiz. Alle dele af ‚Wunderwelt Wald‘ er åbne året rundt. Entréen er gratis.

Stormarn-kredsen

Fuglekik i naturområdet Grabau
Naturområdet Grabau ved Grabauer See blev oprindeligt skabt til Stormarn-børnehaver, skoler og ungdomsgrupper, som også får guidede ture af skovpædagoger, men også andre gæster kan udforske skoven med naturoplevelsesstier, et skovlegeplads og et lavsejlt område. Dette område er altid frit tilgængeligt, og besøget er gratis. På informationstavler ved fuglekikhytten med udsigt over søen kan interesserede lære om skarv, haubentaucher eller fiskeørn og spotte fuglene med held på søen.

Galloway-kvæg på vilde enge i naturområdet Höltigbaum
Naturområdet Höltigbaum har et usædvanligt steppeagtigt landskab. Vidtrækkende, åbne landskaber, omgivet af gamle træbestande. Her græsser Galloway-kvæg, geder og får til landskabspleje. På Höltigbaum græsser Galloway-kvæg og Bentheimer landskaber året rundt. Om sommeren hjælper gederne ved at holde områdets skovgræssernartiger åbne med deres spisning. Der er forskellige vandrestier, eksempelvis „GalloWay,“ hvor man kan observere dyrene godt. Her er det endda sket, at en hel kvæghjord pludselig krydser vejen under en vandretur.

Dådyrs-observation i Lütjensee dyrepark
I Lütjensee dyrepark er dådyrene hjemmehørende. Dyrene lever ikke i vilde naturskove, men i det store indhegning med natur omkring dem mellem søbredden og skovgrenzen, hvor de derfor er nemme at observere. Ved kanten af dyreparken er der en overdækket observations- og fodringsplatform. Her finder man de populære foderpellets fra automaten. Om vinteren opbygges en stor foderkasse midt i dyreparken, hvor dådyrene samles, ikke kun i fodringsperioder.

Rundt om Rendsburg

Natur- og dyreoplevelser i Dosenmoor
Dosenmoor er det største og stadig delvist bevarede højmosen i Schleswig-Holstein, og det er et unikt refugium for sjældne dyre- og plantearter. Det inviterer naturentusiaster til uforglemmelige opdagelser. Beliggende mellem Bordesholm og Neumünster tilbyder det hele året imponerende rundveje. Besøgende kan opdage sjældne dyrearter som traner, mosfrøer og den kødædende plante soldug. Især er tranerne imponerende, da de har ynglet her regelmæssigt i 20 år. Om efteråret samler op til 200 af disse majestætiske fugle sig her.

Haaler Au

Den lille kommune Haale i Midt-Holstein danner grobund for et af regionens smukkeste biotoper: Fauna- og Flora-Habitat Haaler Au. Det ligger kun 16 kilometer fra Rendsburg og er et sandt naturparadis. Det unikke beskyttede område tilbyder mange eng- og vandfugle, herunder viber, dværgvade, brunstvader og det sorte brødstykke, et uforstyrret hjem. Her yngler sjældne arter som rørvade, rørdromle, blåhals og isfugl. Også fiskeørn, sabler og fiskeørn ses regelmæssigt. Takket være de omfattende genopretningsforanstaltninger, der har skabt oversvømmelsesmomenter og flodbredder, finder naturen sin måde tilbage til sin oprindelige form. Besøgende anmodes om at forlade stierne og observere fuglelivet med mådehold. Det er især værdifuldt at besøge Haaler Au, hvor vandet løber ind i Nord-Østersø-kanelen.
Direkte tilstødende findes det tørre biotop Tackesdorf, der blev skabt i forbindelse med kanalens udvidelse. Det giver sjældne dyr og planter et levested og bruges af truede ynglefugle på den røde liste som yngle-, føde-, søvn- og fældebestand.

Eidertal Vandresti – Highland Cows, Heste og Sjældne Fuglearter
Øvre Eidertal, et refugium for sjældne dyre- og plantearter, betragtes som et uundgåeligt højdepunkt for naturelskere. Nordøst for det populære ferieområde Bordesholm strækker den maleriske Eidertal Vandresti sig. Den fører elleve kilometer gennem det blødt bølgende holstenske bakkeområde langs den unge Eider-flod.

Især bemærkelsesværdig er den extensiv landbrug, der drives på de omkringliggende marker. Highland cows og heste græsser fredfyldt på markerne og deler deres levested med sjældne, jorde-lerende fuglearter. Denne harmoniske sameksistens understreger regionens økologiske værdi. Med en kikkert kan man især godt observere det rige fugleliv og andre dyr i deres naturlige levesteder.

I Naturpark Westensee Obere Eider venter en fascinerende verden med unikke levesteder på de besøgende. Et særligt højdepunkt er moserne, som tilbyder et fascinerende indblik i en mystisk verden.

Skovfugle i Naturpark Hüttener Bergher
Ved natur- og landskabsforskningerne i Naturpark Hüttener Bergher kan den vidunderlige verden af sommerfugle opdages ved en særlig tur.

Ved de offentlige miljøundervisningsevents i naturparken, på de guidede ture, som certificerede natur- og landskabsforskere og guider tilbyder, og i naturrare oplevelsesrum opfordres deltagere til at tage alternative stier, indtage nye perspektiver og tage alle sanser i brug.

Vagtelkonge i højmosen ved Friedrichstadt

Flere vandrestier fører ad træbroer ind i det vilde mor i Schwabstedt ved Friedrichstadt, hvilket kan udforskes ad forskellige ruter. Mens Eider-Treene-Sorge cykelsti kører direkte igennem, periferer Viking-Frisian Path moskogen og fortsætter langs Treene. Vandrende kan med lidt tålmodighed observere vagtelkonge, engfalk, brun kærhø, markvader, rørvader, sprosser, bekasiner eller om foråret traner samt et betydeligt antal amfibier, små slanger og sommerfugle.

Konik-vilde heste ved Harrislee og i Geltinger Birk
Tysklands nordligste savanne ligger så tæt! I dette tilfælde lige før portene til Flensborg. Her vandrer Konik-vilde heste og Galloway kvæg hele året. For vandrende, cyklende og ridende personer venter et omfattende stinets. De blomstrende områder tiltrækker om sommeren mange insekter. Dette gør det lægt til en af de mest artsrige og individuelt rigeste sommerfugleområder i Schleswig-Holstein. Flere indgange findes ved besøgspladserne.
Der er i alt mere end ti kilometer vandresti. I den nordlige del langs græsarealerne. I den sydlige del er der mulighed for dyreoplevelser ad vejene. Udkigspunkter findes i den „Halvåbnede Græsningsstruktur“ samt ved „Høje Grave ved Ihlsee“.

Længst mod nord, mellem Østersøen og Flensborg Fjord nær den danske grænse, ligger Gelting Bugt med naturreservatet Geltinger Birk. Dette sted tilbyder ud over imponerende natur og lange strande også dyreoplevelser af en særlig karakter året rundt: Udover 200 fuglearter og 300 kvæg er der også 80 vilde Konik-heste.